Annelikten Sonra Kendini Bulmak: Kimliğini Hatırlamak İçin Bir Kendine Dönüş Rehberi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Annelikten Sonra Kendini Bulmak: Kimliğini Hatırlamak İçin Bir Kendine Dönüş Rehberi.webp

<< 🎙️ Yazının Spotify Podcast Linki İçin Lütfen Buraya Tıklayın 🎙️>>

Annelik, belki de hayatın en kutsal rollerinden biri. Fakat çoğu kadın için bu rol, zamanla bir kimlik erozyonuna dönüşebiliyor.
“Ben kimdim?”, “Neyi severdim?”, “Kendime ne zaman döneceğim?” gibi sorular, anneliğin getirdiği yoğunlukla birlikte belirginleşiyor.
Bu yazı, annelik sonrası kendini yeniden hatırlamak, kimliğini güçlendirmek ve psikolojik dayanıklılığı artırmak isteyen kadınlar için bir rehber niteliği taşıyor.

Annelik Kimliği: Kadın Olmanın Üzerini Örten Bir Rol mü?
Toplumda annelik, çoğunlukla bir özveri aracı olarak tanımlanıyor. Türk kültüründe bu beklenti daha da yoğun. “Anne fedakârdır, önce çocuğunu düşünür” anlayışı, kadının bireysel sınırlarını ihlal edebiliyor. Fransız düşünür Elisabeth Badinter, “Kadınlık mı Annelik mi?” kitabında, anneliğin bir kadın için yeterli ve gerekli tek kimlik olup olmadığını sorguluyor.

Badinter’a göre kadın, sadece anne değil; aynı zamanda bir birey, eş, arkadaş, üretici bir varlık.
Ancak annelik kimliği öyle güçlü bir toplumsal kodla örülmüş ki, diğer tüm rolleri silikleştiriyor. İşte bu noktada kadınların kendine dönüş ihtiyacı doğuyor.

Araştırmalar Ne Diyor?
DergiPark’ta yayımlanan bir çalışmada, annelere verilen “etkili annelik eğitimi” ile birlikte benlik saygısında gözle görülür bir artış tespit edilmiş.
Bu, bir annenin sadece çocuğu için değil, kendisi için de yatırım yapmasının duygusal sağlığına katkı sağladığını gösteriyor.

Ayrıca sosyal medya üzerindeki annelik sunumu da bu krizi derinleştiriyor.
Beriz Elmas’ın “Anne misiniz?” başlıklı araştırmasında, Instagram anneliğinin nasıl “idealize edilmiş” ve gerçeklikten uzak olduğu vurgulanıyor.
“Mükemmel anne” baskısı, kadının kendilik algısını zedeliyor.

Annelik Sonrası Kimlik Krizi Belirtileri
  • Kendini sürekli yetersiz hissetme
  • Eski hobilerden uzaklaşma
  • Kendine bakım konusunda ihmal
  • Kariyer hedeflerinden uzaklaşma
  • Sosyal çevreyle mesafe koyma
Bu belirtiler, genellikle fark edilmez çünkü toplum annelikte bu “yok oluşu” kutsar.
Oysa bir kadın, kendini koruyamadığı sürece ne çocuğuna ne de çevresine tam anlamıyla fayda sağlayabilir.

Kendine Dönüş İçin Adım Adım Rehber

1. Kendine Zaman Ayır

Günde sadece 15 dakika bile olsa tamamen sana ait bir zaman yarat.
Bu kitap okumak, yürüyüş yapmak veya meditasyon olabilir.

2. Annelik Dışında Konuşmalar Yap
Sadece çocuklar üzerine dönen sohbetler, zamanla senin tek tanımının “anne” olduğunu düşündürebilir.
Farklı alanlarda sohbetler kurmaya çalış.

3. Kendinle İlgili Günlük Tut
Kendine dair hislerini, hayallerini ve kırgınlıklarını yaz.
Yazmak, içsel yolculukta en etkili araçlardan biridir.

4. Terapi ya da Koçluk Desteği Al
Profesyonel destek, bastırılmış duygularla yüzleşmeni kolaylaştırır.
Türkiye’de son yıllarda annelere özel grup terapileri ve çevrim içi destek grupları artmış durumda.

5. Eski Hobilerine Dön
Hobi, kişinin “ben kimim?” sorusuna vereceği doğal bir yanıttır.
Hamilelik öncesi ne yapmaktan hoşlanıyordun? Tekrar başla. Kötü yapman önemli değil, yapıyor olman önemli.

📚 Kitap ve Video Önerileri:
  • Kitap: “Kadın Olmayı Hatırlamak” – Clarissa Pinkola Estés
    → Mitler üzerinden kadın kimliğiyle yeniden bağ kurmanı sağlar.
  • Kitap: “Kendine İyi Davran Güzel İnsan” – Beyhan Budak
    → Öz bakım, öz şefkat ve farkındalık üzerine sade bir anlatım sunar.
  • Video: Ailede Benden Bize (66. Bölüm) – TRT Belgesel
    → Psikolog görüşleriyle annelik sonrası dönüşüm süreci ele alınıyor.
Unutma: Önce Sen Vardın

Annelik kutsaldır; ama senin varlığın bu kutsallığın temelidir.
Kendini unutmak, annelik görevini eksiksiz yerine getirmek anlamına gelmez.
Aksine, güçlü ve bütün bir benlik, çocuğuna verebileceğin en değerli hediyedir.

Bu yazı, annelik sonrası kendini yeniden inşa etmek isteyen her kadına bir yol haritası sunmayı amaçlıyor.
Senin hikâyen bir tek annelikten ibaret değil.
Sen; düşünen, hisseden, üreten bir bireysin. Ve bu kimliğin, çocukların için de bir ilham kaynağıdır.

🔗 Kaynaklar:
  1. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ded/issue/29180/312467
  2. https://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.27171.99361
  3. https://birikimdergisi.com/guncel/359/kadinin-kimlik-arayisinda-annelik

Son düzenleme:
Ekli dosyayı görüntüle 12

<< 🎙️ Yazının Spotify Podcast Linki İçin Lütfen Buraya Tıklayın 🎙️>>

Annelik, belki de hayatın en kutsal rollerinden biri. Fakat çoğu kadın için bu rol, zamanla bir kimlik erozyonuna dönüşebiliyor.
“Ben kimdim?”, “Neyi severdim?”, “Kendime ne zaman döneceğim?” gibi sorular, anneliğin getirdiği yoğunlukla birlikte belirginleşiyor.
Bu yazı, annelik sonrası kendini yeniden hatırlamak, kimliğini güçlendirmek ve psikolojik dayanıklılığı artırmak isteyen kadınlar için bir rehber niteliği taşıyor.

Annelik Kimliği: Kadın Olmanın Üzerini Örten Bir Rol mü?
Toplumda annelik, çoğunlukla bir özveri aracı olarak tanımlanıyor. Türk kültüründe bu beklenti daha da yoğun. “Anne fedakârdır, önce çocuğunu düşünür” anlayışı, kadının bireysel sınırlarını ihlal edebiliyor. Fransız düşünür Elisabeth Badinter, “Kadınlık mı Annelik mi?” kitabında, anneliğin bir kadın için yeterli ve gerekli tek kimlik olup olmadığını sorguluyor.

Badinter’a göre kadın, sadece anne değil; aynı zamanda bir birey, eş, arkadaş, üretici bir varlık.
Ancak annelik kimliği öyle güçlü bir toplumsal kodla örülmüş ki, diğer tüm rolleri silikleştiriyor. İşte bu noktada kadınların kendine dönüş ihtiyacı doğuyor.

Araştırmalar Ne Diyor?
DergiPark’ta yayımlanan bir çalışmada, annelere verilen “etkili annelik eğitimi” ile birlikte benlik saygısında gözle görülür bir artış tespit edilmiş.
Bu, bir annenin sadece çocuğu için değil, kendisi için de yatırım yapmasının duygusal sağlığına katkı sağladığını gösteriyor.

Ayrıca sosyal medya üzerindeki annelik sunumu da bu krizi derinleştiriyor.
Beriz Elmas’ın “Anne misiniz?” başlıklı araştırmasında, Instagram anneliğinin nasıl “idealize edilmiş” ve gerçeklikten uzak olduğu vurgulanıyor.
“Mükemmel anne” baskısı, kadının kendilik algısını zedeliyor.

Annelik Sonrası Kimlik Krizi Belirtileri
  • Kendini sürekli yetersiz hissetme
  • Eski hobilerden uzaklaşma
  • Kendine bakım konusunda ihmal
  • Kariyer hedeflerinden uzaklaşma
  • Sosyal çevreyle mesafe koyma
Bu belirtiler, genellikle fark edilmez çünkü toplum annelikte bu “yok oluşu” kutsar.
Oysa bir kadın, kendini koruyamadığı sürece ne çocuğuna ne de çevresine tam anlamıyla fayda sağlayabilir.

Kendine Dönüş İçin Adım Adım Rehber

1. Kendine Zaman Ayır

Günde sadece 15 dakika bile olsa tamamen sana ait bir zaman yarat.
Bu kitap okumak, yürüyüş yapmak veya meditasyon olabilir.

2. Annelik Dışında Konuşmalar Yap
Sadece çocuklar üzerine dönen sohbetler, zamanla senin tek tanımının “anne” olduğunu düşündürebilir.
Farklı alanlarda sohbetler kurmaya çalış.

3. Kendinle İlgili Günlük Tut
Kendine dair hislerini, hayallerini ve kırgınlıklarını yaz.
Yazmak, içsel yolculukta en etkili araçlardan biridir.

4. Terapi ya da Koçluk Desteği Al
Profesyonel destek, bastırılmış duygularla yüzleşmeni kolaylaştırır.
Türkiye’de son yıllarda annelere özel grup terapileri ve çevrim içi destek grupları artmış durumda.

5. Eski Hobilerine Dön
Hobi, kişinin “ben kimim?” sorusuna vereceği doğal bir yanıttır.
Hamilelik öncesi ne yapmaktan hoşlanıyordun? Tekrar başla. Kötü yapman önemli değil, yapıyor olman önemli.

📚 Kitap ve Video Önerileri:
  • Kitap: “Kadın Olmayı Hatırlamak” – Clarissa Pinkola Estés
    → Mitler üzerinden kadın kimliğiyle yeniden bağ kurmanı sağlar.
  • Kitap: “Kendine İyi Davran Güzel İnsan” – Beyhan Budak
    → Öz bakım, öz şefkat ve farkındalık üzerine sade bir anlatım sunar.
  • Video: Ailede Benden Bize (66. Bölüm) – TRT Belgesel
    → Psikolog görüşleriyle annelik sonrası dönüşüm süreci ele alınıyor.
Unutma: Önce Sen Vardın

Annelik kutsaldır; ama senin varlığın bu kutsallığın temelidir.
Kendini unutmak, annelik görevini eksiksiz yerine getirmek anlamına gelmez.
Aksine, güçlü ve bütün bir benlik, çocuğuna verebileceğin en değerli hediyedir.

Bu yazı, annelik sonrası kendini yeniden inşa etmek isteyen her kadına bir yol haritası sunmayı amaçlıyor.
Senin hikâyen bir tek annelikten ibaret değil.
Sen; düşünen, hisseden, üreten bir bireysin. Ve bu kimliğin, çocukların için de bir ilham kaynağıdır.

🔗 Kaynaklar:
  1. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ded/issue/29180/312467
  2. https://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.27171.99361
  3. https://birikimdergisi.com/guncel/359/kadinin-kimlik-arayisinda-annelik
Çok güzel bir yazı çok beğendim inşallah kaybolan kimliğimi bulabilirim🫂

Bi ekleme de ben yapayım: annelik ve kendilik bu iki şeyi birbirinden ayırmasak mesela? Bi kadının hayatı boyunca birçok vasfı oluyor mesela birinin kızıyız, birinin kız kardeşi, birinin arkadaşı. Bunların hiçbiri için “kendi varlığımın önüne geçti” hissi gelmiyor bize. Annelik olunca gelmesi çok normal çünkü hayatımızda her şeyi ona göre ayarladığımız bir canlı var evet ama bence o kimlik karmaşasından çıkmanın yolu da bu vasfın tıpkı diğerleri gibi bizim varlığımızın önümüze geçmediğini; bilakis varlığımızı zenginleştiren ve ona yeni, çok güzel bir boyut kazandıran bir şey olduğunu “kabullenmek” 🤍

Her annenin hissetiği ve yaşadığı her şeyi eksiksiz yazmanız ne hoş olmuş bana kendimş tekrar hatırlattığınız için teşekkür ediyorum 🤍

Anne olmak bir mucize ama aynı zamanda kendini unutmak gibi de. Günler bebekle dolup taşarken bir bakıyorsun, sen yok olmuşsun. Hepimiz yaşadık, yaşıyoruz da. Uykusuzluk, sorumluluklar, sürekli “en iyisi”ni yapma çabası. Ve sonra o soru: ‘Ben neredeyim’?
Aslında kaybolmadık. Sadece biraz geri planda kaldık. Annelikle birlikte başka bir ‘ben’e evrildik. Şimdi yeniden kendi sesimi duymaya, minik anlarda kendime dokunmaya çalışıyorum. Biraz mola veriyorum, biraz kitap sayfaları karıştırıyorum, müzik açıyorum kendime kahve yapıp kızımı da dahil etmeye çalışıyorum.. bunlar küçük ama güçlü adımlar.
Bu forumda olmak bile bir adım. Bazen tanımadığın bir annenin cümlesi, sana iyi geliyor. Bazen ‘sadece ben mi böyle hissediyorum?’dediğinde, bir başkası ‘hayır, ben de’ diyor. Bu dayanışma çok kıymetli.
Kendime söz verdim: Kızım büyürken, güçlü bir anneye sahip olacak. Ama yorgunluk da olacak bazen tükenmiş bazen bıkmış hissedeceğim ama bu zorluklar aşılacak. En önemlisi, “ben” olacağım. Çünkü ben varsam, her şey tamam. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum canım anneler.🫂❤️

Geri